marți, 25 august 2009

"Blackdisloe Cup"


Bledisloe Cup reprezinta seria cea mai importanta a turneului celor Trei Natiuni. Intalnirile anunale dintre Australia si Noua Zeelanda au loc incepand cu anul 1931 si isi poarta numele in onoarea Lordului Charles Bathurst Bledisloe, guvernatorul de atunci al Noii Zeelande, un mare iubitor de rugby si unul dintre marii protectori ai acestui sport. Noua Zeelanda a castigat 37 de meciuri, Australia 12, in vreme ce doar 4 partide s-au incheiat la egalitate. Pentru ambele echipe, Bledisloe Cup inseamna pasiunea suprema si fructul unei rivalitati sportive istorice, neexistand onoare mai mare pentru vreunul dintre componentii celor doua echipe, decat castigarea acestui trofeu.

Meciul de sambata de la Sydney era unul decisiv pentru ambele echipe, pierzatorul nemaiavand nici o sansa la castigarea turneului. Presiunea exercitata atat de acesta situatie, cat si de modul autoritar in care sud-africanii au castigat primele trei intalniri au indus o stare de crispare combatantilor de pe ANZ Stadium, ambele echipe afisand un joc defensiv lipsit de spectaculozitate, presarat cu numeroase erori tehnice si lipsuri de inspiratie in fazele decisive. De semnalat revenirile lui Dan Carter, pentru All Blacks si a lui Rocky Elsom, pentru Wallabies, lucru vizibil de ambele parti, uvertura neo-zeelandeza marcand 14 puncte, in vreme ce flankerul australian a fost cel mai bun aparator al echipei sale, cu 12 placaje reusite. Un alt lucru de remarcat a fost titularizarea ca fundas a lui Jimmy O’Connor, tanarul australian fiind insa departe de evolutia buna din meciul precedent, cel contra Springboks. Unicul eseu al meciului a apartinut neo-zeelandezilor, acestia culcand balonul in terenul de tinta in minutul 64 prin centrul Ma’a Nonu. Desi au condus aproape pe tot parcursul jocului, australienii au gresit in minutul 78, la scorul de 18-16 in favoara lor, facand cadou vecinilor din Insula Neagra o lovitura de pedeapsa aproape centrala, la aproximativ 30 de metri de buturi. Dan Carter nu rateaza, iar Noua Zeelanda castiga Bledisloe Cup, obligandu-l pe primul ministru al Australiei sa poarte toata saptamana o cravata cu insemnele All Blacks, ca urmare a pariului pierdut in fata omologului sau neo-zeelandez.

Mai multe nu ar mai fi de spus despre aceasta partida, intr-atat de „antrenanta” incat, pe la jumatatea reprizei secunde mi-a provocat o toropeala usoara in urma careia mi s-a „rupt filmul” pentru vreo zece minute… Sambata ii vom vedea din nou pe teribilii Springboks, care isi incep seria de trei partide in Australia si Noua Zeelanda. In primul meci, la Perth, pe Subiaco Oval, terenul de casa al franchizei Western Force, sud-africanii vor infrunta o echipa australiana iesita total din carti, dar cu un orgoliu intr-atat de ultragiat incat o poate face mai periculoasa decat un leu ranit. De aceea, este foarte posibil sa asistam la o amanare a bucuriei sud-africanilor provocata de castigarea celui treilea titlu Tri Nations.



Prezentarea trofeului inaintea meciului de catre capitanii Richie McCaw si George Smith


Cei doi oameni ai meciului - Dan Carter si Matt Giteau



Lupta aeriana intre Richie McCaw si Adam Ashley Cooper


Try!


Richie McCaw zburand cu balonul


Placaj in tusa al lui Dan Carter asupra lui Jimmy O'Connor


Matt Giteau strapungand apararea adversa


Rugby aerian



Sfarsitul meciului


Bucuria oamenilor in negru...





... si tristetea lui Nathan Sharpe


Primul ministru al Noii Zeelande "incoltit" de niste huligani

Niciun comentariu: