luni, 26 iulie 2010

Back home... sailin' on a raging sea...


Se pare ca putine mai sunt lucrurile care pot stopa caderea libera a Springboks. Dupa ce au incasat in doua meciuri contra Noii Zeelande, aproape fara nici un fel de reactie, 63 de puncte si 8 eseuri, devenise foarte putin probabil ca miracolul unei reveniri sa se produca in ultimul meci al deplasarii din Noua Zeelanda si Australia, disputat sambata la Brisbane, in compania Wallabies. De cealalta parte, australienii „adulmecasera” slabiciunile adversarilor, astfel incat erau hotarati sa nu lase sa le scape o victorie mai la indemana ca niciodata, si totusi inca de prestigiu, in fata campionilor mondiali. Lucru care l-au si reusit, ce-i drept nu intr-o maniera atat de categorica precum cea a neo-zeelandezilor, dar convingatoare, vreme de peste 60 de minute australienii neprimind de la adversarii lor decat 3 puncte, printr-o penalitate transformata in minutul 17 de Morne Steyn, marcand in schimb 23 de puncte, gratie eseului lui Drew Mitchell si a loviturilor de picior reusite de Matt Giteau si Jimmy O’Connor. Cand totul parea ca se indreapta spre un dezastru pentru Springboks, Jacque Fourie si Gurthro Steenkamp marcheaza doua eseuri, create mai degraba de pulseul de ambitie al sud-africanilor, decat de raportul de forte din teren, gazdele apropiindu-se la doar 10 puncte de Wallabies. Mai erau 10 minute de joc, iar lucrurile ar fi putut lua o alta turnura… Precipitarea in aparare a sud-africanilor ii face pe acestia neglijenti, iar demiul Will Genia profita de bresele lasate de adversari, culcand balonul la centrul terenului de tinta, la doar trei minute dupa reusita lui Steenkamp. O’Connor transforma, ducand scorul la 30-13 si ingropand definitiv sperantele sud-africanilor.

Australia a surprins prin modificarile de operate in compartimentul de treisferturi, unde absentele lui Stirling Mortlock si Berrick Barnes, lasat rezerva si neutilizat din pricina unei accidentari de antrenorul neo-zeelandez al lui Wallabies, Robbie Deans, au fost suplinite de Rob Horne si Matt Giteau, coborat de pe pozitia de uvertura pe cea de centru interior, ca aripi jucand Drew Mitchell si James O’Connor. Quade Cooper a fost lasat sa joace pe postul care l-a consacrat la Quensland Reds, acela de uvertura, iar Adam Ashley Cooper pe acela de fundas, australianul dovedind inca o data faptul ca este unul dintre cei mai buni si completi „utility backs” din rugbiul actual. Surpriza gazdelor a venit insa de la nivelul liniei I, unde Robbie Deans a ales sa mearga pe mana a doi debutanti, Salesi Ma’afu (pilier pe partea inchisa) si Saia Faingaa (taloner), ajutati de Ben Robinson, desi sud-africanii le opuneau o linie mai mult decat consistenta si experimentata, formata din Steenkamp-Smit-B.J. Botha. Iar inspiratia fostului boss de la Crusaders a fost din nou la cote maxime, tinerii care au primit votul sau de incredere nedezamagind, mai mult chiar, Ma’afu impresionand prin vigoarea jocului sau defensiv, reusind 9 placaje decisive, iar Faingaa prin precizia repunerilor din tusa si prin rapiditatea replierilor in scopul sustinerii aglomerarilor spontane. Desi mai este inca mult loc pentru o imbunatatire a jocului, Australia din acest an pare mult schimbata de cea de anul trecut, cand exceptand victoria din fata Africii de Sud, repurtata tot la Brisbane, un fel de stadion-talisman pentru Wallabies, aceasta a pierdut toate celelate cinci partide. Meciul de sambata viitoare, de la Melbourne, in care australienii vor da piept cu All Blacks va fi cel mai bun barometru prin intermediul caruia se va putea evalua progresul real al „cangurilor”, dar si masura in care acestia pot fi pretendenti la titlul Tri Nations din acest an.

Springboks isi incheie asadar cele trei deplasari programate in cadrul competitiei, avand timp pana pe 21 august, data urmatoarei partide pe care o va disputa impotriva Noii Zeelande la Soweto, sa reflecteze asupra greselior facute si, mai ales, asupra modului in care ele pot fi reparate, pentru a se mai salva ceva dintr-un sezon inceput dezastruos. Misiunea lui Peter de Villiers pare sa fie insa in primul rand domolirea temperamentului elevilor sai, deveniti indisciplinati si irascibili, Springboks acumuland, dupa doar trei partide, patru cartonase galbene si 15 saptamani cumulate de suspendare pentru trei dintre jucatorii sai, ultimul alaturat grupului format din Bakkies Botha (noua saptamani) si Jean de Villiers (doua saptamani) fiind centrul Jacque Fourie care, din cauza unui „spear-tackle” foarte urat aplicat lui Richard Brown, a fost si el „potcovit” cu patru saptamani de catre comisia de disciplina, sud-africanul urmand sa rateze urmatoarele doua partide de Currie Cup pentru Western Province si meciul contra Noii Zeelande, din Tri Nations. Cele patru saptamani de pauza ar putea fi un sfetnic bun pentru Bokies, acestia trebuind sa gaseasca un remediu atat nervozitatii excesive, cat si lipsei de initiativa in atac a unor treisferturi care au devenit de nerecunoscut. Revenirea pe postul de centru a lui Jean de Villiers si titularizarea ca fundas a lui Ruan Pienaar sunt solutii care ar putea creste rapiditatea paselor si o mai buna reactie la balon a aripilor, pentru ca este evidenta izolarea in 22-ul propriu a lui Kirchner, ca si lipsa unui centru interior vitezist, ca Jean de Villiers, care sa bata linia avantajului inaintea pasei finale. Dar, probabil ca atat de preocupatul Peter de Villiers stie mai bine ce are de facut, iar solutiile sale sper sa fie cele castigatoare pentru echipa care a impresionat in ultimii ani prin frumusetea si sinceritatea rugbiului jucat.

P.S. … intrucat, de data aceasta, consecventi angajamentelor luate, anume de a nu ne mai lasa pe tanjeala si de a fi mai activi literar, am fost mai rapizi decat Graham Henry si Robbie Deans, care au anuntat ca vor prezenta titularii pentru meciul de sambata abia catre jumatatea saptamanii, vom reveni cu un preview al partidei urmatoare cel mai probabil vineri, pentru ca Australia-Noua Zeelanda se anunta un meci care chiar are nevoie de o prezentare speciala…

Father and son - Peter de Villiers si John Smit


Capitanul Wallabies, Rocky Elsom, pregatindu-se de confruntarea cu Springboks


Linia I a Wallabies, la ultima sesiune de antrenamente


Pisici de Brisbane, inaintea meciului...


Eliminarea lui Jacque Fourie nedumerindu-l pe John Smith


Eseul lui Drew Mitchell


James O'Connor luandu-se la bataie cu toata linia III a Springboks


Schalk Burger doborat de micutul Will Genia


Dannie Russouw si Rocky Elsom "vanand" un balon din tusa


Matt Giteau pacalind placajul lui Pierre Spies


Cel mai spectaculos placaj al meciului - Jimmy O'Connor luandu-l cu fulgi cu tot pe uriasul Steenkamp


"Spear tackle" al lui Quade Cooper la Morne Steyn, atac pentru care australianul a primit doua saptamani de suspendare


Pasa din placaj reusita de Ryan Kankovski


Incrancenarea lui John Smit


Eseul lui Will Genia a incheiat definitiv conturile partidei


Pierre Spies neintelegand... cum a fost posibil...

Niciun comentariu: