joi, 30 iulie 2009

Africa de Sud vs Noua Zeelanda, sau despre cum Craciunul nu vine decat o data pe an...


Ne minunam in cronica primului meci din Tri Nations cum nu i se poate intampla decat unei echipe precum Noua Zeelanda sa joace mai slab decat adversarii sai si cu toate acestea sa castige meciul… (Mai spuneam si ca voi incerca sa fiu mai prompt cu urmatoarea cronica si… iata-ma! Azi e joi si vorbim despre un meci care a avut loc sambata… dar, ma rog… lenea e, ca de obicei, pe garduri!) Daca, insa, ulciorul cam ciobit si fara toarte pare sa mearga la apa doar cand vine vorba jocurile impotriva australienilor, nu acelasi lucru este valabil in cazul partidelor cu Africa de Sud. Iar neo-zeelandezii, baieti destepti cel putin intr-ale rugby-ului ar fi trebuit sa stie acest lucru si sa nu abordeze meciul in acelasi mod superficial si lipsit de chef, organizandu-se parca sub deviza „Daca nu curge, pica… Doamne-ajuta!” Mai mult, atat de „sedusi” au fost rugbistii din „insula neagra” de prestatia lor din meciul cu Australia, incat s-au decis sa foloseasca aproximativ aceeasi echipa, cu deosebirea ca l-au lasat pe banca de rezerve, unde de altfel, in cel mai fericit caz ii este locul, pe Cory Jane (hehehe!...asta nu-i nume de fata?!?... parca am mai facut gluma asta, nu-i asa?) si l-au introdus pe Joe Rokocoko, jucator despre care, pe masura ce-i urmaresc evolutiile, sunt din ce in ce mai convins ca si-a trait traiul si si-a mancat malaiul… A doua modificare din echipa All Blacks s-a produs la nivelul mijlocasilor la gramada, Jimmy Cowan fiind inlocuit de Brendon Leonard, Piri Weepu, probabil mai bun decat cei doi la un loc, ramanand din nou pe banca de rezerve, acest lucru aratandu-ne, inca o data, lipsa de inspiratie devenita deja proverbiala a antrenorului Graham Henry. Noua Zeelanda a pierdut in raport de 3-1 tusele, resimtind acut lipsa lui Ali Williams, si a acordat 11 penalitati adversarilor. Pe langa aceste erori, neo-zeelandezii au batut totusi de 14 ori linia avantajului, dar au si ratat 12 placaje, primind in consecinta 2 eseuri, prima oara in minutul 24, marcator Ruan Pienaar, iar a doua oara in minutul 72, prin Jaque Fourie. All Blacks au marcat eseul prin centrul Conrad Smith, pentru a doua oara consecutiv cel mai bun om al echipei sale in fazele de atac. Uvertura Stephen Donald si-a facut din nou datoria, precis dar lipsit de stralucire, marcand 5 din 6 lovituri de picior (1 transformare si 4 penalitati). Chiar si asa, Noua Zeelanda a pierdut cu 28-19, fiind condusa pe tot parcursul meciului.

Africa de Sud pare sa fie vedeta acestui sezon. Sunt preferatii mei la castigarea turneului si nici nu pot fi altfel tinand cont de faptul ca sunt o echipa nascuta din dragoste pentru rugby. Entuziasmul lor in joc egalaeaza frumusetea fazelor create de echipa Noii Zeelande de la sfarsitul anilor 90 si inceputul acestui deceniu. Sud africanii au de departe cea mai buna inaintare din lume, iar daca in articolul prcedent deplangeam lipsa flakerului Schalk Burger, dupa meciul de sambata am putut constata cum Heinrich Brussow il poate inlocui cu succes pe mult mai celebrul sau coleg, confirmandu-si statutul de mare speranta. Brussow a reusit 8 placaje, fiind alaturi de inchizatorul la gramada Pierre Spies cel mai bun aparator al Springboks. Diferenta de pe tabela ar fi putut fi chiar mai mare in favoarea sud-africanilor, daca acestia nu si-ar fi ratat trei lovituri de pedeapsa, plus ambele transformari ale eseurilor. De mentionat noua postura a lui Francois Steyn, aceea de fundas, in care jucatorul lui Natal Sharks pare sa se simta foarte bine, acesta gresind mai putin decat atunci cand evolua centru, in plus asigurandu-si un post in prima echipa, devenit nesigur odata cu titularizarea ca centrii de catre antrenorul Peter de Villiers a lui Jaque Fourie si a lui Jean de Villiers.
Victorie absolut meritata a sud-africanilor care daca ar fi inceput mai impetuos meciul, ar fi provocat probleme mult mai mari adversarilor. Chiar si asa, Spriongboks au trecut pe primul loc al ierarhiei mondiale, iar capitanul John Smit i-a egalat pe australianul George Gregan si pe englezul Will Carling la numarul de selectii din postura de capitan al echipei nationale, adunand 59 de prezente.

Partida urmatoare se va desfasura sambata, 1 august, la Durban, pe ABSA Stadium si este un bun prilej pentru All Blacks sa-si ia revansa in fata sud-africanilor. Springboks nu poate beneficia de aportul lui Ruan Pienaar, accidentat in meciul de sambata trecuta, in locul sau fiind anuntat Morne Steyn, secondat pe banca de rezerve de Adrian Jacobs. Neozeelandezii au anuntat revenirea lui Jimmy Cowan ca demi-de-melee, dar si accidentarea lui Neemia Tialata, pilierul maori urmand sa fie inlocuit de Owen Franks. Desi s-ar putea sa pierd, am sa mizez pe o a doua victorie consecutiva a sud-africanilor.


Ka Mate!


Deschidere rapida a jocului, cu Ruan Pienaar in prim-plan


Tentativa de "drop" a lui Frans Steyn


"Big Vic" Matfield in actiune...


Brandon Leonard, cautand sa "pacaleasca" placajul lui Ruan Pienaar


Ultimul eseu al Springboks, marcat de Jaque Fourie


Aplauze binemeritate pentru Brian Habana & CO

Niciun comentariu: